Het Kunstmuseum M. is er al. Raad heeft het nakijken

We hebben het fiasco van de Floriade nog maar net achter de rug, of het volgende spektakelstuk dient zich aal aan: Het Kunstmuseum.
De raad gaat er pas in de zomer van 2023 een beslissing over nemen of het museum doorgaat. Maar… het Kunstmuseum staat organisatorisch al helemaal in de steigers. Het point of no return lijkt al gepasseerd.

Het college riep: ‘de beslissing van het Kunstmuseum laten we over aan de hele raad.’ Maar tot nu toe staat die raad aan de zijlijn naar weer een slechte wedstrijd te kijken. Het college had in oktober al de businesscase in handen en weigerde in december dat document aan de raad te overleggen. Na druk van de oppositie werd het uiteindelijk toch openbaar. Met de bijsluiter dat het college er nog een second opinion over gaat vragen.

De raad was toch aan zet? Waarom werd in oktober die businesscase door het college onder de pet gehouden? Waarom weigeren om het document vrij te geven? Nu blijkt dat die hele Kunstmuseumorganisatie al klaar is, is glashelder dat er op de achtergrond in het stadhuis een Haarlemmerdijkie was: Mokums voor ‘in de maling nemen.’ Alles is al geregeld en de raad heeft het nakijken.

Wat is er al klaar voor het Kunstmuseum? Lees:https://www.almeredezeweek.nl/nieuws/algemeen/54966/kunstmuseum-organisatorisch-al-helemaal-opgetuigd

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

3 reacties op Het Kunstmuseum M. is er al. Raad heeft het nakijken

 1. Pieter Aandewiel schreef:

  Robert,

  Mijn mening is dat bijgaand bericht een héél erg slecht einde van 2022 is.
  Ik blijf met vragen zitten, zoals :
  – heeft Almere een repertoire aan kernactiviteiten en kernverantwoordelijkheden, zo ja welke.
  – wat zijn de prioriteiten in het openbaar bestuur de komende jaren.
  – hoe en ten koste van wat wordt de te verwachten negatieve expoitatie gedaan?.
  – CV’s opleuken, hoe is de keus van de raad van toezicht gegaan. Is er een competentie ‘financiën’ in deze de facto raad ?
  – wanneer is de toegezegde draagvlak studie openbaar ?
  – wie kan ik aanspreken op de nieuwjaarsborrel ?

  Pieter Aandewiel
  (Sinds 1979 Almeerder)

 2. Marc van rooij schreef:

  Des te meer je je gaat verdiepen in dit dossier des te meer vraagtekens er te plaatsen zijn met betrekking tot de ontwikkeling van dit museum.
  Op 5 februari 2020 schrijft het college van de provincie Flevoland een brief aan de minister van onderwijs cultuur en wetenschap minister van Engelshoven.
  In die brief wordt de voordracht gedaan voor het Kunstmuseum Flevoland in de landelijke basisinfrastructuur (bis) in de bijlage genaamd ruimte voor grootste kunst wordt gesteld op pagina één “het indienen van deze aanvraag komt vroeg, maar zeker niet te vroeg. De ambities zijner, de plannen liggen klaar in het museum wordt een belangrijke invulling op het landelijke en internationale museale bestel.” Iets verderop op deze zelfde pagina wordt gesteld: ” nogmaals, vroeg, maar niet te vroeg. Het museum is inhoudelijk klaar voor een plek in het landelijke bestel. Op basis van deze aanvraag wordt er door de Raad van cultuur € 1.000.000 beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling van dit Kunstmuseum. En dit voordat de gemeenteraad van Almere zich inhoudelijk heeft kunnen uitspreken of dit museum überhaupt wenselijk is. Frappant is te constateren dat minister Engelshoven, gedeputeerde Rijsberman en toenmalig burgemeester Weerwind, alle van dezelfde partij lid zijn (D66). Nu kan dit laatste natuurlijk toeval zijn.

 3. Ton Theunis schreef:

  Opmerkelijk is natuurlijk in dat verband ook de politieke kleur van gedeputeerde Rijsberman… Ons werd als raad, en met name aan de oppositie, een nieuwe bestuurscultuur beloofd. Door een college dat bezwoer dat het allemaal anders, opener zou gaan dan voorheen… Nou…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *