De Floriade? Het lijkt een soepzootje.

Er is geen overeenkomst gekomen tussen projectontwikkelaar Amvest en de Floriade BV over vijf green ambassies en 16 showcases. Dit meldde wethouder Jan Hoek donderdagavond op de politieke markt.
De raad reageerde lauw. Alleen de PVV sprak later haar grote zorgen uit over het afketsen van de overeenkomst en stelde schriftelijke vragen. De raad besloot die avond zelfs de raadsbrief af te wachten die het college komende week gaat bespreken en vergaderde vrolijk verder over diezelfde Floriade alsof er niets aan de hand was.

Niets aan de hand? Amvest en de BV komen niet tot een overeenkomst. Dan vraag je toch als raadslid meteen naar de hoed en de rand aan die wethouder? Want die weet het allemaal al. Het lijkt me nogal een dingetje.

Kortom, het interesseerde de meeste raadsleden niet zoveel dat er barsten ontstaan in de samenwerking tussen Amvest en de Floriade BV. De wethouder komt zelf met een verklaring over die mislukte overeenkomst. En de raadsleden knikken braaf en gaan over tot de orde van de dag. Uiterst merkwaardig. Waarom komt de wethouder met dat statement? Daar moet toch meer achter zitten dan alleen ‘transparant’ de raad informeren? Dan is het toch meteen – ter plekke – de taak van de raad om het naadje van de kous te weten? De wethouder weet immers alles al.

Het zou me ook niets verbazen als die raadsbrief allang klaar is. Dan duikt weer een vraag op. Wie heeft die raadsbrief geschreven? De wethouder? Mwah, denk het niet. Zijn ambtenaren? Vast wel, deels. Maar vooral natuurlijk de Floriade BV. Hoe correct en objectief is die brief dan? Ulysse Ellian, de fractievoorzitter van de VVD zei het twee weken geleden al in de gemeenteraad: de ambtenaren hebben het voor het zeggen in het stadhuis.

En dan is er nog de kwestie van de klankbordgroep die afgelopen maandagavond in het stadhuis bijeenkwam. Een dertigtal bewoners sprak met de Floriade BV en ambtenaren over de scenario’s om meer huizen te bouwen in de Floriadewijk. De ambtenaren kwamen met drie volledig doorgerekende scenario’s, compleet met artist-impressions. Ja, het mag wat kosten.
En de politieke partijen? Die wisten hier niets van. Waren niet op de hoogte van deze bijeenkomst, niet op de hoogte van de onderzoeken en de resultaten daarvan, waar ze nota bene zelf opdracht voor hadden gegeven. Ja, GroenLinks wist het wel, zeggen ze. Maar haar eigen wethouder Jan Hoek wist helemaal niets van die resultaten. Iedereen had het moeten lezen op de site van de krant.

Een raadsbrief aankondigen maar wel al het nieuws aan een deel van de raad brengen zonder op de inhoud in te gaan en dan zeggen dat de raadsbrief dinsdag besproken wordt in het college (terwijl hij al klaar is), raadsleden die het allemaal prima vinden terwijl de tijdsdruk op de Floriade een vers geslepen mes op de keel is, scenario’s publiceren zonder dat de raad of de wethouder daarover geïnformeerd worden… het is als een orkest zonder dirigent. Muziek is georganiseerd geluid. De Floriade is inmiddels een kakofonie (rommelig geheel van vele klanken door elkaar), of op z’n Almeers… het lijkt een soepzootje, waar ik in ieder geval helemaal niets meer van begrijp.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

3 reacties op De Floriade? Het lijkt een soepzootje.

  1. Lida Dijkman schreef:

    Ernstig het gaat over de stad en de mensen en veel heel veel geld. Om treurig van te worden.

  2. Marc van Rooij schreef:

    Dat ambtenaren het in het stadhuis voor het zeggen hebben, zeker in het Floriade dossier heb ik vanaf het begin van het project aan den lijve ondervonden. Zelfs nu de gemeente haar verplichtingen niet nakomt (na uitspraak rechter) hebben zelfs de Burgemeester en de gemeentesecretaris niet genoeg ruggengraad om de zaak netjes op te lossen. Nee we modderen maar door op het dossier. Dit loopt als een rode draad door het Floriade dossier, iets waar wij met de commissie Veerman in het begin voor gewaarschuwd hebben. De meeste problemen bij vorige Floriades kwamen voort uit problemen met ambtelijke organisatie en bestuurders die zich wilde profileren. Hier is diverse malen voor gewaarschuwd in Almere, maar wat blijkt de fouten in andere Floriades worden hier niet alleen ook gemaakt, nee we hebben hier een verdubbelaar op gezet. Floriade zou een bedrijfskundig marketing model moeten hebben, en het is een interne banen carrousel geworden waar ego ambtenaren en bestuurders het belangrijker vinden om hun stempeltje op te drukken dan te denken over het algemeen belang van Almere en haar inwoners

  3. Hans Everhard schreef:

    Uitermate merkwaardig dat hier geen moord en brand wordt geschreeuwd. De stad heeft zich overgeleverd aan de grillen van Amvest, als stad zitten we in de financiële tang van deze ontwikkelaar. Zij kunnen ons maken en breken. We zijn hier voor gewaarschuwd. De Floriade dreigt nu behoorlijk in de soep te lopen, en de raad gaat over tot de orde van de dag. Blijkbaar heeft iedereen al geaccepteerd dat de Floriade een enorme financiële schuld voor de stad gaat opleveren en dit kan er dan ook nog wel bij. De raad heeft een kokervisie, men gelooft nog steeds dat de Floriade een succes wordt, terwijl we recht op een ravijn afstevenen. Een enorm diep donker financieel gat waar we straks als stad in donderen en eigenlijk al zijn, gezien alle overschrijdingen. En dan laat ik de imagoschade nog maar even buiten beschouwing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *