Schande over u!!

canta“Schande, zoals u schrijft over mensen in een gehandicaptenkarretje. Allemaal gelogen”, meldt de heer Otten mij naar aanleiding van mijn laatste column ‘Canta’.
Dat brengt mij bij de vraag ‘hoe ontstaat een column?’

Wel. Ik fiets om kwart voor acht ’s ochtends naar mijn werk over het fietspad door Filmwijk. Ik hoor een hels kabaal, en word gepasseerd door een grijze Canta op topsnelheid. Twee gezette mensen achter het stuur.

Hoe begint mijn column?

Een hels kabaal.
Ik word op het fietspad in Filmwijk ingehaald door een zwaar opgevoerde Canta.
U weet wel, zo’n invalidenwagentje waar doorgaans twee veel te dikke mensen in samengepropt zitten.
Ook in dit geval lijkt er spanning te staan op beide portieren.
Bij het gezondheidscentrum gaat de Canta vol gas door de bocht.
Ik wacht, nee… hoop op kapseizen.

Meneer Otten? Even de leesbril op… de kleur ‘grijze’ had ik nog weggelaten om de privacy van de wegpiraat enigszins te beschermen.
Is er veel verschil tussen mijn column en de werkelijkheid? Nope.
En wat mijn vrouw Jessica zei? U mag haar bellen. Ze zal het herhalen. Maar hoedt u voor andere teksten die zij u zal toe bedelen. Die komen zelfs bij mij niet door de censuur.

En… geachte mevrouw Speer, u reageerde ook… vorige week schreef ik de column ‘Input’ over een blonde mevrouw die tegen Almere te keer ging. Heeft u de leesbril ook op? Ik zat daar zelf bij. De raadsleden verdedigden onze krant nog met verve. Ze hebben zich helemaal herkend in het stuk.

En u? U viel over de kleur van het haar van de desbetreffende dame. Blond was onzin vond u, hoewel u er niet bij aanwezig was. Doordat ik de dame blond maakte, was ik vrouwonvriendelijk. Mevrouw Speer… kan ik er wat aan doen dat die dame hoog blond was.
Mevrouw Speer… de column was qua blonde dame letterlijk geciteerd. Wat betreft fractievoorzitter Hilde van Garderen (VVD) waren de teksten een pastiche.
Oei, pastiche. Moeilijk woord. Heel moeilijk woord. Sorry. Een pastiche suggereert dat het om originele tekst gaat. Een stijlfiguur. In uw woorden: vet gelogen.
In een column: een trucje.

Zo ontstaan dus mijn columns.

Column Canta
Column Input

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.