Open brief aan wethouder Frits Huis

Afbeeldingsresultaat voor eerste bewoners almereGeachte heer Huis, beste wethouder,

Er moet mij wat van het hart. Ik vind dat er een standbeeld moet komen van de eerste inwoners van Almere die in 1976 een sleutel kregen van hun woning in Almere Haven. Da’s het begin. Ook van mijn betoog.

De ziel van een stad ontstaat in haar geschiedenis. Uw collega’s, de burgemeester, maar bovenal inwoners van de stad klagen dat Almere een ziel mist. Best een fijne stad om in te wonen. Zeker waar. Maar die ziel.

Meneer Huis, die ziel. De afgelopen decennia hebben we de geboorte van de ziel tegengehouden. Eerder, een architectonische abortus gepleegd. De graansilo die ooit astronomisch ver weg lag van Haven, is verworden tot een yuppenflat.

Meneer Huis. Het gebouw De Roef, u bekend als het zenuwcentrum van de beginjaren van Almere-Haven, was ooit een fijn café-restaurant met een fantastische bovenzaal waar hét gebeurde. Het werd een zaakje waar BH’s werden verkocht en staat nu treurig te huur wachtend op een volgende troosteloze huurder. Ik zou zeggen: kopen die toko en monument van maken.

Meneer Huis, wethouder van cultuur. Het eerste gebouw van stad, Meerestein, was het knooppunt van het sociale en openbare leven in stad. De sloopkogel wist er wel raad mee.

Meneer Huis. Het wordt tijd om te gaan bouwen aan de ziel van Almere. Lia de Clerk leeft nog, de inwoonster die samen met haar man in 1976 de eerste sleutels van de stad ontving. Meneer Huis, welke stad ter wereld weet precies wie haar eerste officiële inwoners waren? Hoe ze eruit zien en zagen? Almere weet het! Het wordt tijd om te bouwen aan de ziel van de stad.

Meneer Huis, hoogt tijd dus dat er een standbeeld komt van het eerste officiële bewonersechtpaar van de stad. Almere zal u over 500 jaar dankbaar zijn dat bussen vol toeristen op bedevaart gaan naar dat standbeeld. Dat in het jaar 2800, bewoners mijmerend bij dat standbeeld staan, en verzuchten: “Met hen is het begonnen”, dat schoolklassen in het jaar 3000 bij de sokkel les krijgen over de geschiedenis van de stad.

Meneer Huis, roep op, initieer, zoek een pot met geld, daag kunstenaars uit, spreek menigten toe en ga voor dat standbeeld. Almere krijgt er geen ziel door, nee, maar het zaadje is dan wel gezaaid. De conceptie zal succesvol zijn. Plaats sabeltijgertanden uit het Gooimeer in plexiglas gegoten op de Grote Markt, een etalage vol mammoettanden in het stadshart en… zet ergens in het centrum een oude opstal uit het Bivak neer. En zo zijn er nog 100 fijne plannen.

Voor nu, meneer Huis… eerst dat standbeeld, dan de historie, dan de ziel.
Vriendelijke groeten, Robert Mienstra

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.