Democratie in Almere dreigt te verdwijnen

Voor deze blog is het belangrijk eerst even http://www.almeredezeweek.nl/nieuws/1498472-college-wil-gemeenteraad-monddood-maken te lezen. Ja ik zet u aan het werk.

Gelezen? De redactie vond deze zaak raken aan de democratie in Almere. Die lijkt door het collegevoorstel ondergraven te worden.

Dienstdoend wethouder Maaike Veeningen (D66) vindt het artikel een storm in een glas water. Op twitter reageert ze met: “Is nog komkommertijd zeker? De raad heeft nu ook al (vrijwel) alles aan het college gedelegeerd. Dit voorstel verandert dat niet. Maar snap wel dat ’t een erg technisch onderwerp is. Ben altijd bereid nadere toelichting te geven, @AlmereDEZEWEEK. Het raadsvoorstel dat voorligt, ligt in het verlengde van eerder raadsbesluit. Als de raad het nu anders wil, kan dat uiteraard. Dat is aan de raad. Maar het artikel suggereert dat we onwijze wijzigingen zouden voorstellen. Dat klopt simpelweg niet.”

SP raadslid Hans Everhard schrok zich een hoedje van het artikel. “Als raadsleden kunnen we beter op de publieke tribune plaatsnemen als dit voorstel er doorkomt.” Ook andere raadsleden reageerden geschrokken, maar dat deden ze op mijn privé-app. Dat respecteer ik.

Dat een progressief-liberale D66-wethouder een artikel dat raakt aan een van de fundamentele grondvesten van onze stad wegzet als een artikel dat gedijt in komkommertijd, doet de wenkbrauwen fronsen. Dat blijkbaar al jaren ‘de raad (vrijwel) alles aan het college heeft gedelegeerd’, raakt mij.

Als journalisten zitten mijn collega Marcel en ik trouw bij de raadsvergaderingen. Maar als ik de D66-wethouder goed begrijp, heeft het college van Burgemeester en Wethouders in Almere alle macht en zitten de door de inwoners gekozen raadsleden er voor spek en bonen bij. Alles is blijkbaar door hen in het verleden gedelegeerd aan de wethouders.

Als dit werkelijk zo is, dan hoeven wij journalisten niet meer naar de gemeenteraad om verslag te doen. We hebben jaren naar een toneelstuk gekeken. We lezen de besluiten van de ‘politiek’ nu wel in het mededelingenblad van het college.

Toen ik nog voor het Dagblad van Almere werkte, speelde hetzelfde. Onze chef, Cor van Mulligen, verordonneerde dat we niet meer naar de gemeenteraad en de raadscommissies hoefden. “Jullie gaan de kroeg maar in en halen daar op wat de Almeerders er van vinden.”
Cor was een geweldige chef redactie. Zij geest waart ook nu nog rond bij Almere DEZE WEEK.
U kunt ons donderdagavond bij de Politieke Markt vinden in Café op 2. De rondjes zijn van ons. Vertel ons daar maar hoe het zit.
Tenzij de raad haar plicht blijft doen: het hoogste orgaan zijn in het stadhuis.
Dan praten we weer verder.
Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.