Almere DEZE WEEK citeert komende dinsdag 29 januari uit geheime stukken. Ja, het heeft te maken met de Floriade. En ja, het gaat over geld.
Geheimhouding. In beslotenheid. In vertrouwen. Achter gesloten deuren. Deze begrippen duiken steeds meer op in de Almeerse gemeenteraad. Bij de Floriade is het schering en inslag.
Komende week is bij het onderwerp ‘ondermijning van de samenleving’ dat dan wordt besproken ook weer raak. “Dat gebeurt in beslotenheid”, kondigde burgemeester Weerwind afgelopen donderdag al aan.
Waarom mogen de inwoners niet weten wat de gemeente tegen ondermijning doet? En hoe ze zelf kunnen meedenken over de bestrijding er van?
Al dat stiekeme gedoe is mij een doorn in het oog. Waarom mogen Tante Truus en Ome Tinus van om de hoek niet weten wat er in de gemeenteraad wordt besproken? Bijna altijd zijn de argumenten: commerciële belangen, of veiligheid.
Waarom mogen de inwoners van Almere niet weten wat de gemeente heeft afgesproken met projectontwikkelaar Amvest over de bouw van de Floriade?
Ome Tinus is daar duidelijk over: “Ze hebben wat te verbergen.”
Daarmee bedoelt hij: ‘het is geen zuivere koffie’.
Tja, zo krijg je de Almeerse bevolking nooit achter de Floriade.
Het wantrouwen neemt toe.
Begrijpelijk.
“Wij worden een transparant college”, zei Hilde van Garderen, wethouder voor de VVD in het voorjaar bij haar eerste speech voor het nieuwe college. Maar hoe vaak stond ik als journalist in het stadhuis bij de Politieke Markt al niet voor een gesloten deur met een beveiliger er naast: “sorry meneer. Besloten vergadering.”
Het druist in tegen mijn gevoel voor democratie.
Gelukkig komen we als krant af en toe achter die geheimen.
Tante Truus en Ome Tinus willen kunnen narekenen wat er met hun belastingcenten gebeurt.
Dat is democratie.